welcome

ڀلي ڪري آيا .... سلامت رھو

هر گهر ۾ موجود ھڪ اھڙي شيءِ جيڪا نوجوانن ۾ تيزي سان پکڙجندڙ ڪينسر کان بچاءُ ۾ مدد گارٿي سگهي ٿي

لنڊن: (خميس 16 جنوري 2025ع)موجوده دور ۾، نوجوانن ۾ آنڊن، معدي ۽ ٻين عضون سميت هاضمي جي نظام جي ڪينسر جي ڪيسن جي شرح ۾ تمام گهڻي واڌ ٿي آهي. آنڊن جو ڪينسر دنيا ۾ ڪينسر جو ٽيون سڀ کان عام قسم آهي، پر تقريبن هر گهر ۾ ملندڙ هڪ عام شيءِ ان کان بچاءُ ۾ مدد ڪري سگهي ٿي. ۽ اها شيءِ کير آهي. ها، روزانو هڪ گلاس کير پيئڻ سان، توهان ڪولن ڪينسر کي پاڻ کان پري رکي سگهو ٿا. گهٽ ۾ گهٽ اهو ئي آهي جيڪو برطانيه ۾ ڪيل هڪ طبي مطالعي دعويٰ ڪئي آهي. آڪسفورڊ يونيورسٽي جي تحقيق مان معلوم ٿيو آهي ته روزانو کير جي مقدار وڌائڻ سان آنڊن جي ڪينسر جو خطرو گهٽجي ويندو آهي. ماهرن موجب، مختلف قسمن جي ڪولن ڪينسر جي 54 سيڪڙو ڪيسن کي صحتمند طرز زندگي اختيار ڪرڻ، سگريٽ نوشي کان بچڻ، جسماني سرگرمي ۾ مشغول ٿيڻ، الٽرا پروسيس ٿيل کاڌي کان بچڻ ۽ سٺي غذا کائڻ سان روڪي سگهجي ٿو. هن مطالعي لاءِ، 542,000 کان وڌيڪ عورتن جي جينياتي ڊيٽا جو پهريون تجزيو ڪيو ويو ۽ ڌيان ڊي اين اي ۾ ننڍين تبديلين تي ڏنو ويو. ٻئي مرحلي ۾، محققن انهن عورتن جي غذائي تفصيل حاصل ڪئي، جنهن ۾ انهن جي کير پيئڻ جي عادتن جي تفصيل شامل هئي. انهن ٻن ڊيٽا سيٽن کي گڏ ڪرڻ سان، محقق آنڊن جي ڪينسر تي کير پيئڻ جي اثر جو بهتر اندازو لڳائڻ جي قابل هئا. نتيجن مان ظاهر ٿيو ته جيڪي ماڻهو روزانو 244 گرام کير (هڪ وڏو گلاس) پيئندا هئا انهن ۾ آنڊن جي ڪينسر جو خطرو 17 سيڪڙو گهٽجي ويندو هو. حقيقت ۾، سڀني قسمن جو کير، ڇا اهو مڪمل چربی وارو هجي يا سڪل، ڪينسر جو خطرو گهٽ ۾ گهٽ هوندو آهي. محققن اهو پڻ دريافت ڪيو ته کير جي استعمال کان هي تحفظ ٻين غذائي عنصرن ۽ طرز زندگي جي عادتن کان آزاد آهي، مطلب ته کير پيئڻ سان ڪينسر جو خطرو گهٽ نه ٿيندو آهي ڇاڪاڻ ته توهان گهٽ غير صحت بخش کاڌو کائي رهيا آهيو. حقيقت ۾، ان جي باوجود، ڪينسر جو خطرو آهي گھٽجي ويو. مطالعي ۾ کير پيئڻ سان ڪولن ڪينسر جي خطري ۾ گهٽتائي جا سبب ظاهر نه ڪيا ويا آهن، پر محققن ان تي پنهنجا خيال ظاهر ڪيا آهن. هن چيو ته کير ڪيلشيم جو بهترين ذريعو آهي، جيڪو اڳ ۾ تحقيقي رپورٽن ۾ ڪولن ڪينسر جي خطري کي گهٽائڻ ۾ مددگار ثابت ٿيو آهي. ساڳئي طرح، کير ۾ وٽامن ڊي پڻ هوندو آهي، جيڪو ڪينسر مخالف خاصيتون رکي ٿو ۽ سيل جي واڌ ۽ ورهاست کي منظم ڪرڻ ۾ مدد ڪري ٿو. محققن وڌيڪ چيو ته کير ۾ هڪ فيٽي ايسڊ پڻ هوندو آهي جيڪو ڪينسر سان وڙهڻ ۾ مددگار سمجهيو ويندو آهي. مطالعي ۾ اهو به معلوم ٿيو ته شراب کان پاسو ڪرڻ ۽ پروسيس ٿيل گوشت جو استعمال گهٽ ڪرڻ پڻ ڪولن جي ڪينسر کي روڪڻ ۾ مدد ڪري ٿو. هن تحقيق جا نتيجا جرنل نيچر ڪميونيڪيشنز ۾ شايع ٿيا.

ایک تبصرہ شائع کریں

0 تبصرے