welcome

ڀلي ڪري آيا .... سلامت رھو

جگر جي عام بيماري کان بچاءُ لاءِ بهترين کاڌو

ڪراچي:(آچر 29 جون 2025ع)فيٽي ليور جي بيماري هڪ دائمي بيماري آهي جيڪا دنيا جي لکين ماڻهن کي متاثر ڪري ٿي. عام طور تي غير الڪوحل فيٽي ليور جي بيماري يا ميٽابولڪ ڊسڪشن سان لاڳاپيل اسٽيٽو هيپاٽائٽس (MASLD) جي نالي سان سڃاتو وڃي ٿو، هي بيماري جگر جي بيماري جو سڀ کان عام قسم آهي. هن بيماري دوران، جگر چربی جي تمام گهڻي مقدار کي ذخيرو ڪرڻ شروع ڪري ٿو ۽ جيڪڏهن علاج نه ڪيو وڃي ته ان جا ڪم بند ٿي ويندا آهن. هي جگر جي بيماري ميٽابولڪ بيمارين جهڙوڪ ٽائپ 2 ذیابيطس ۽ موهپا جو خطرو پڻ وڌائي ٿي. هڪ صحتمند جگر ۾ تمام گهٽ چربی هوندي آهي، ۽ ان ۾ ٿوري واڌ کي به بيماري سمجهيو ويندو آهي. بهرحال، ميڊيٽرينين علائقي ۾ رهندڙ ماڻهن جي غذا کائڻ جي عادت ٺاهڻ سان هن عام جگر جي بيماري کان بچڻ ۾ مدد ملندي آهي. ميڊيٽرينين علائقي ۾ استعمال ٿيندڙ غذا کي ميڊيٽرينين غذا سڏيو ويندو آهي. اسپين، يونان، اٽلي ۽ فرانس جهڙن ملڪن جي شهرين جي هن عام غذا ۾ ميوا، ڀاڄيون، اناج، گريبان، مڇي، زيتون جو تيل وغيره شامل آهن (ڳاڙهو گوشت تمام گهٽ استعمال ڪيو ويندو آهي). اهو اسپين ۾ ڪيل هڪ طبي مطالعي ۾ ظاهر ٿيو. روويرا آءِ ورجيلي يونيورسٽي جي هڪ مطالعي مان ظاهر ٿيو آهي ته دنيا ۾ هر 3 مان هڪ ماڻهو هن جگر جي خرابي جو شڪار آهي، جيڪو مختلف سنگين طبي مسئلن جو خطرو وڌائي ٿو. هن مطالعي ۾ 926 ماڻهن تي مشتمل 13 ڪلينڪل آزمائشن ۽ تحقيقي رپورٽن جي ڊيٽا جو جائزو ورتو ويو. انهن آزمائشن ۽ رپورٽن ۾ چربی واري جگر جي بيماري ۾ مبتلا ماڻهن ۾ مختلف کاڌي جي استعمال جي اثرات جو جائزو ورتو ويو. نتيجن مان ظاهر ٿيو ته ميون، ڀاڄيون، اناج، گريبان، مڇي ۽ زيتون جو تيل وغيره جو وڌيڪ استعمال جگر جي چربی جي سطح کي گهٽائي ٿو. محققن چيو ته مطالعي مان معلوم ٿئي ٿو ته ميڊيٽرينين غذا جسم جو وزن گهٽائي ٿي، رت ۾ شگر جي سطح گهٽائي ٿي، ۽ ورم گهٽائي ٿي، جيڪو جگر جي ڪم کي فائدو ڏئي ٿو. انهن وڌيڪ چيو ته نتيجن جي تصديق ڪرڻ ۽ ماڻهن کي هن عام جگر جي خرابي کان بچڻ ۾ مدد ڏيڻ لاءِ هن حوالي سان وڌيڪ تحقيق جي ضرورت آهي. انهن چيو ته اسان ڏٺو ته هن غذا سان وقفي وقفي سان روزو رکڻ جسماني صحت لاءِ وڌيڪ فائدا آهن. اهو ياد رکڻ گهرجي ته وقفي وقفي سان روزو رکڻ ۾ هر روز هڪ خاص وقت لاءِ کاڌي کان پرهيز ڪرڻ شامل آهي. تازن سالن ۾، وزن گھٽائڻ لاءِ هن طريقي کي ڪافي مقبوليت ملي آهي، جڏهن ته تحقيقي رپورٽن مان ظاهر ٿيو آهي ته وقفي وقفي سان روزو رکڻ ورم سان وڙهڻ ۾ مدد ڪري ٿو جڏهن ته صحتمند زندگي حاصل ڪرڻ ممڪن بڻائي ٿو. محققن جي مطابق، جگر جي ڪم بابت اسان جو ڊيٽا هن وقت محدود آهي، پر نتيجا يقيني طور تي ظاهر ڪن ٿا ته غذا جگر جي صحت ۾ اهم ڪردار ادا ڪري ٿي. هن مطالعي جا نتيجا جرنل نيوٽريشن ۾ شايع ٿيا.

ایک تبصرہ شائع کریں

0 تبصرے