welcome

ڀلي ڪري آيا .... سلامت رھو

پروسيس ٿيل ڳاڙهي گوشت جو وڌيڪ استعمال ڊيمنشيا جو خطرو وڌائي ٿو: تحقیق

نيويارڪ: (جمعو 17 جنوري 2025ع)جيڪڏهن توهان ڳاڙهو گوشت کائڻ پسند ڪندا آهيو (مثال طور، بيف)، ته هي عادت ذهني صحت لاءِ تباهه ڪندڙ ٿي سگهي ٿي. اها ڳالهه آمريڪا ۾ ڪيل هڪ طبي مطالعي ۾ سامهون آئي آهي. برگهم ۽ وومين اسپتال جي تحقيق مان معلوم ٿيو آهي ته جيڪي ماڻهو گهڻو ڪري پروسيس ٿيل ڳاڙهو گوشت کائيندا آهن انهن ۾ دماغي زوال ۽ ڊيمنشيا جو خطرو ٻين جي ڀيٽ ۾ تمام گهڻو هوندو آهي. مطالعي ۾ 133,000 کان وڌيڪ ماڻهن کي شامل ڪيو ويو جن جي سراسري عمر 49 سال هئي. نتيجن مان ظاهر ٿيو ته جيڪي ماڻهو گهڻو ڪري پروسيس ٿيل ڳاڙهو گوشت کائيندا آهن انهن ۾ ڊيمنشيا ٿيڻ جو خطرو 13 سيڪڙو وڌيڪ هوندو آهي. محققن چيو ته نتيجن مان ظاهر ٿئي ٿو ته غذائي عادتن جا ذهني صحت تي اهم اثر پون ٿا ۽ پروسيس ٿيل ڳاڙهي گوشت کي هڪ عنصر سمجهيو وڃي جيڪو ڊيمنشيا جو خطرو وڌائي ٿو. هن وڌيڪ چيو ته نتيجا ان خيال کي مضبوط ڪن ٿا ته ذهني صحت کي بهتر بڻائڻ ۽ بيماري کي روڪڻ لاءِ صحتمند کائڻ جون عادتون اختيار ڪرڻ گهرجن. جڏهن ته، غير پروسيس ٿيل ڳاڙهي گوشت کائڻ سان ڊيمنشيا جو خطرو خاص طور تي نه وڌندو آهي. محققن جي مطابق، دنيا ۾ ڊيمنشيا جي ڪيسن جو بار وڌي رهيو آهي، ۽ جڏهن ته هن وقت بيماري جو ڪو علاج ناهي، غذا ۽ ذهني صحت جي وچ ۾ تعلق کي سمجهڻ ان کي روڪڻ ۾ مدد ڪري سگهي ٿو. تحقيق مان معلوم ٿيو آهي ته پروسيس ٿيل گوشت جي بدران ميون، ڀاڄيون، مڇي يا مرغي کائڻ سان ڊيمنشيا جو خطرو گهٽائڻ ۾ مدد ملندي آهي. هن مطالعي جا نتيجا جرنل نيورولوجي ۾ شايع ٿيا.

ایک تبصرہ شائع کریں

0 تبصرے